Näyttävä asuinkerrostalo Meander rakentuu Helsingin Töölöön - Costa laski hankkeeseen kustannusarvion

Töölön Meander on poikkeuksellinen asuinrakentamisen kohde Helsingin Taka-Töölössä. Yhdysvaltalaisen, Suomessa Kiasman suunnittelijana tunnetun arkkitehdin Steven Hollin suunnittelemaan Meanderiin tulee 117 korkealaatuista kotia. Kyseessä on muodoltaan ja ratkaisuiltaan poikkeuksellinen asuinkerrostalo, jonka runko kiemurtelee joen lailla tontin läpi. Julkisivuna rakennusta verhoaa puu ja lasi. Talosta löytyy myös taloyhtiön oma elokuvateatteri ja viinikellari sekä ulkoterassilla varustettu saunaosasto, juhla- ja etätyötila, joogasali ja yhteiskäyttöauto ja -pyörät. 

Rakennuttajana kohteessa toimii Newil&Bau ja pääurakoitsijana SSA Rakennus. Costa toimi hankkeessa kustannusasiantuntijana laatien kustannusarvion pääurakoitsijalle urakkatarjousta varten.  

- Me kävimme Costan Ville Jehkosen kanssa ensikeskusteluja hankkeesta heti alkuvaiheessa, jo alustavaa arviota varten. Tarkempi kustannuslaskelma tehtiin Costan kanssa sitten, kun hankkeen kehitys lähti eteenpäin, kertoo SSA:n Yksikönjohtaja Hannu Riikola 

Hankkeeseen liittyviä riskejä arvioitiin ja harkittiin huolella ennen hankkeeseen ryhtymistä.

- Riskejä arvioitiin myös yhteistyössä Costan kanssa. Siitä oli meille iso apu, Hannu jatkaa.  

Poikkeukselliset ratkaisut ovat vaatineet erityistä tarkkuutta 

Rakentamisen aloitusajankohta oli haastava, sillä rakennusmateriaalien hintojen nousu oli korkealla tasolla juuri silloin, kun hankintoja aloitettiin. Nyt suurin osa hankinnoista on jo tehty. Hanke valmistuu syksyllä 2024. 

Laskennan näkökulmasta mielenkiintoisia ja poikkeavia kohtia olivat kaareva ja kalteva paikallavalettu runko sekä monimuotoisen lasi- ja puujulkisivun yksityiskohdat. Kohteessa oli myös paljon pientä detaljiikkaa esimerkiksi vesikatolla ja räystäissä.  

- Tämä on ollut yksi mielenkiintoisimmista laskettavista kohteista juuri sen monimuotoisuuden ja yksityiskohtien vuoksi. On kiinnostavaa nähdä, miten poikkeavat ratkaisut toteutuvat työmaalla, Costan laskentapäällikkö Jesse Jäkärä kertoo. 

SSA:n vastaavan mestarin Keijo Laasosen mukaan laskennassa esiin nousseet haastavat kohdat ovat olleet haastavia myös rakentamisessa. Toistaiseksi suuremmilta ongelmilta ja yllätyksiltä on vältytty, ja työmaa etenee suunnitelman mukaisesti sekä kustannuksiltaan että aikataulultaan.  

- Tähän on päästy tiiviillä ja toimivalla yhteistyöllä sekä työmaalla että eri osapuolten kesken. Oikeiden kumppaneiden valinta on ollut kriittistä, eikä urakoitsijavalintaa ole tehty vain hinta edellä. Moni ratkaisu on vaatinut erityistä ammattitaitoa aliurakoitsijoilta, Laasonen kertoo.  

Meander malliasunto
Kohteeseen tehtiin Helsinki Design Weekia varten valmiiksi sisustettu malliasunto vierailijoita ja tulevia asukkaita varten. Malliasunnon toteuttaminen näin varhaisessa vaiheessa on poikkeuksellista ja vaatii erikoisjärjestelyjä työmaalta. 

Tietoja hankkeesta:

  • Rakennuttaja Newil & Bau 
  • Pääarkkitehti Steven Holl 
  • Projektinjohtourakoitsija SSA Rakennus 
  • Työmaan aikataulu kesä 2022 – syksy 2024 
  • Hankkeen kokonaisarvo noin 100 milj. € 
  • Asuntoja 117 kpl